Arie Lakerveld (36) uit Lekkerkerk doet op de middelbare school de richting bouwtechniek, maar kiest op het mbo voor een groenopleiding. Via leren en werken wordt hij boomverzorger. “Klimmen en klauteren om op moeilijke plekken een boom vakkundig te snoeien”, omschrijft hij zijn beroep. Na tien jaar raakt een van zijn handen bij een bedrijfsongeval – hoog in de boom – ernstig gewond. De revalidatie, met liefst vijf operaties, duurt twee jaar. Hij wordt boomtechnisch adviseur, in zijn ene hand heeft hij onvoldoende kracht voor het werk in de bomen.

Zo’n tien jaar werkt Arie als boomtechnisch adviseur, maar ergens in zijn achterhoofd sluimert de wens om ‘iets’ in de gehandicaptenzorg te doen. “Mijn broertje is verstandelijk beperkt, zodoende ken ik deze wereld.” Na enkele tegenslagen in zijn leven, kijkt hij rond en oriënteert zich op een baan in deze tak van zorg. “Toen kwam mijn zus, ze werkt bij Siloah in Bodegraven, met de boodschap: we hebben mensen nodig. Ik maakte de afweging, blijf ik bij het vertrouwde of geef ik dat op? Als ik een stap wilde maken, moest ik het nu wel doen.”

Arie maakt de overstap naar een woonvoorziening voor bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag. Hij werkt op de groep en is overdag actief bij de dagbesteding. Tegelijk start hij de opleiding Maatschappelijk Zorg Specifieke Doelgroepen bij Hoornbeeck Connect. En dat laatste is behoorlijk wennen. “Thuis leren en toetsen voorbereiden, opdrachten maken, het is wel puzzelen in combinatie met mijn twee zoons en het werk bij Siloah. Het heeft best wat moeite gekost om daar een goede modus in te vinden.” Maar spijt van zijn overstap heeft Arie zeker niet. “Het contact met cliënten en de mogelijkheden om ze verder te helpen maakt het werk zó leuk.”

Hoe zijn Aries ervaringen met het onderwijs van Hoornbeeck Connect? “Op school hebben we een klas van 16 studenten van 25 tot 59 jaar. Die diversiteit maakt het wel heel leuk. De lessen sluiten aan bij de werkpraktijk, zoals pas bij het onderwerp motiverende gesprekvormen. Dat was een eyeopener, ik heb het gelijk gebruikt, heel tof.” Omgekeerd neemt Arie ervaringen in de praktijk mee in opdrachten voor school. “Mijn team staat daar helemaal open voor, mooi hè?”

"Een les over motiverende gesprekvormen was een eyeopener. Ik heb het gelijk gebruikt, heel tof!" Arie Lakerveld