- In het kort
- Verloop opleiding
- Na de opleiding
In het kort
Je hebt interesse in mensen en je houdt ervan hen te helpen en te ondersteunen bij hun zorgen en problemen. De doelgroep binnen dit werkveld is divers. Je biedt ondersteuning en zorg aan cliënten met psychosociale problemen, cliënten met lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen, ouderen en cliënten binnen de maatschappelijke opvang in een instelling voor wonen en/of dagbesteding.
Je richt je op het ondersteunen en stimuleren van de cliënt met regelmatig veranderend gedrag en chronische stoornissen en beperkingen waarbij je samen met de cliënt een ondersteuningsplan schrijft. Daarnaast stimuleer en motiveer je de cliënten bij het doen van activiteiten zodat zij zich verder ontwikkelen of achteruitgang zoveel mogelijk beperkt wordt. Je leert hen op een goede manier met zichzelf en hun problematiek om te gaan en te participeren in de maatschappij. Je werkt met de cliënt aan zelfstandigheid, zelfredzaamheid en het voeren van eigen regie.
Na de opleiding
Met een diploma op zak kun je als Begeleider Maatschappelijke Zorg direct met cliënten werken met chronische stoornissen, beperkingen en/of ziektebeelden in diverse leefsituaties binnen een instelling, dagbesteding of in de ambulante zorg.
Met een niveau 3 diploma kun je ook kiezen om een vervolgstudie te doen binnen het MBO, bijvoorbeeld Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4.
Meer over aanmelden
Meer over studiekosten
Meer over onderwijs
Intakegesprek & leerwerkovereenkomst
Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-talentscan en een loopbaanadviesgesprek. Tijdens het loopbaanadviesgesprek kijken we samen met jou of onze opleiding past bij jouw talenten.
Je moet in het bezit zijn van een leerwerkovereenkomst van ongeveer 20 uur per week met je werkgever.
Vooropleidingseisen
Je kunt starten met de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg (volwassenvariant) als je minimaal 21 jaar bent en/of een niveau 2 diploma hebt behaald.
Start van je opleiding
De opleiding start met introductieactiviteiten om de school en je klasgenoten te leren kennen. De introductieactiviteiten kunnen per locatie verschillen.
Het 1e jaar
Tijdens het eerste leerjaar van jouw opleiding maak je kennis met een aantal facetten van de welzijnsopleidingen. Je krijgt les over de ontwikkeling van baby’s, oudere volwassenen, persoonlijke verzorging, het voeren van gesprekken, het opbouwen en onderhouden van relaties, diverse beperkingen en het opzetten en uitvoeren van activiteiten. Daarnaast besteden we in periode 4 vooral aandacht aan de zorg-technische vaardigheden die je voor deze opleiding nodig hebt, zodat je snel in de praktijk op deze taken ingezet kunt worden. Je moet hierbij denken aan EHBO, tiltechnieken en het uitdelen van medicijnen. Op je werkplek werk je aan een aantal opdrachten die je voorbereiden op de examens die horen bij deze opleiding.
Het 2e jaar
Tijdens het tweede jaar gaan we dieper in op de manier waarop jij methodisch en volgens een plan mensen begeleidt, hoe je hen motiveert en oplossingsgerichte gesprekken en methodieken inzet. Je leert hoe je de contacten met de naastbetrokkenen van de cliënt onderhoudt en verstevigd. Ook verdiep je je in kwaliteitszorg en professionalisering. Tijdens dit laatste jaar rond je de examens af die horen bij jouw opleiding.
HoornBACK
Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.
Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.