Sociaal werker

Als sociaal werker ondersteun jij mensen bij het functioneren in de samenleving en in hun eigen leefomgeving. Tijdens deze opleiding leer je werken met groepen en individuen en hoe jij hen beste kunt helpen bij hun eigen ontwikkeling.

Niveau
BBL, niveau 4
Startdatum & locatie
Gouda, Rotterdam
Bekijk alle startdata
Doorlooptijd
2 jaar
Prijs
€ 654,00
Vragen?
Onze contactpersonen helpen je graag verder op weg.
Alle contactpersonen

Sociaal werker

Jij houdt van de diversiteit van de samenleving en bent een echte verbinder! Als sociaal werker ondersteun jij mensen bij het functioneren in de samenleving en in hun eigen leefomgeving. Je staat midden in de maatschappij en bent de ogen en oren van de buurt.

Tijdens de opleiding Sociaal Werker leer je hoe je werkt met groepen en individuen, hoe je ze ondersteunt bij financiële zaken, psychische en lichamelijke klachten en bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk of een opleiding. Je organiseert activiteiten en bouwt sociale relaties en netwerken op. Belangrijk voor dit werk is dat sociaal, verantwoordelijk en empathisch bent – en een groot hart voor anderen hebt! 

Intake gesprek

Samen kijken we of deze opleiding voor jou het meest passend is. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Vooropleidingseisen

Je kunt starten met de opleiding Sociaal werker als je minimaal 21 jaar bent en/of een niveau 2 diploma hebt behaald. 

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je de school en je klasgenoten beter kennen!  

Voordat je aan de opleiding start, maak je de volgende instaptoetsen: 

  • Ontwikkelingspsychologie (basiskennis) 
  • Anatomie (basiskennis) 
  • Wonen en huishouden (m.n. voedingsleer, diëten en basisregels voor schoonmaken) . 

Daarnaast maak je een aantal niveau-toetsen voor generieke vakken (Nederlands, Engels en rekenen) 

Het 1e jaar

In het eerste jaar leer je hoe je gesprekken voert, relaties opbouwt en onderhoudt en activiteiten opzet en uitvoert. Daarnaast gaan we dieper in op diverse doelgroepen en hoe je met hen omgaat, contact onderhoudt en hen begeleidt. Denk aan mensen met een beperking, ouderen, kinderen, dak- en thuislozen, mensen met psychische en psychiatrische problemen en mensen met verslavingen. Je schrijft plannen en leert activiteiten en interventies in te zetten om doelen te bereiken. 

HoornBACK

Je leert hoe je netwerken van mensen analyseert en in kaart brengt, hoe je netwerken opbouwt en onderhoudt, manieren waarop je mensen begeleidt, hoe je hen motiveert en oplossingsgerichte gesprekken en specifieke methodieken inzet. Ook verdiep je je in kwaliteitszorg en professionalisering. Tijdens het laatste jaar kun je keuzedelen volgen die jouw horizon verbreden en verdiepen. 

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je aan het werk in de wijk: een buurthuis, ontmoetingsplek, een huiskamer of wijkcentrum maar ook het begeleiden van jongeren op o.a. scholen (reboundgroepen) behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je kiezen voor een vervolgstudie op het HBO zoals Social Work of de pabo. 

“Kraamverzorgenden werken meestal alleen, dus het delen van ervaringen met elkaar is al heel waardevol”

Bethine van der Maas
— docent Hoornbeeck Connect

Kies jouw startdatum

Locatie
Rotterdam
Startdatum
1 september 2023
Doorlooptijd
2 jaar
Aanmelden
Locatie
Gouda
Startdatum
1 september 2023
Doorlooptijd
2 jaar
Aanmelden

Contactpersonen

Roelinda van Kranenburg
Locatiecoördinator Gouda
Bel: 085 483 8003 Stuur een bericht
Ineke Breen
Locatiecoördinator Rotterdam
Bel: 085 4838 365 Stuur een bericht