Bernard Speksnijder

Ruim 15 jaar werkte Bernard Speksnijder (37) uit Hardinxveld-Giessendam in de gehandicaptenzorg. Door de gastlessen die hij op het Hoornbeeck College in Rotterdam gaf, rolde hij het onderwijs in. Hij is nu docent en BPV-coördinator binnen de opleiding Helpende Zorg & Welzijn.

“Een prachtige baan, omdat je in een belangrijke periode in het leven van studenten van betekenis kan zijn. Je trekt met hen op, zoekt stageplekken en onderhoudt contacten met leerbedrijven.”

Bernard geeft niet alleen les aan studenten van 16 tot 19 jaar. “We bieden de opleiding Helpende Zorg & Welzijn zowel in BOL-opleiding als volwassen BBL-opleiding aan. Bij volwassenen zie ik een andere dynamiek dan wanneer ik lesgeef aan jongere studenten. Het gesprek over de lesstof is dieper en er worden andere, meer kritische vragen gesteld.”

Kers op de taart

“Laat ik vooropstellen dat jongeren mijn hart hebben. Ik vind het heel mooi om hen te coachen. Het volwassenonderwijs binnen Hoornbeeck Connect is voor mij een kers op de taart. Binnen dit type onderwijs is er sowieso al sprake van een stukje gelijkwaardigheid. We spreken elkaar met de voornaam aan. Daarbij brengen volwassen studenten een stuk werkervaring en, misschien nog wel belangrijker, levenservaring mee. Dat geeft een heel andere sfeer tijdens de lessen.”

Interessante gesprekken

Bernard ziet dat de motivatie van volwassenen voor de opleiding erg groot is. “Het geleerde wordt de volgende dag al in de praktijk toegepast. Deze studenten zijn ook kritisch op de lesstof; ze denken na over wat hen wordt verteld en durven dit soms ter discussie te stellen. Dan ontstaat er onderling een interessant gesprek. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar het is leerzaam om verschillende zienswijzen onder de loep te nemen. Ik kan daar enorm van genieten en het houdt mij ook scherp. Een gedegen voorbereiding is daarom essentieel.”

Deze studenten denken na over wat hen wordt verteld en durven dit soms ter discussie te stellen

Oma en kleindochter

Dat er zowel jonge als oudere studenten op het Hoornbeeck rondlopen, levert soms leuke momenten op. “Zo hadden we hier een student van 58 die tegelijk met haar kleindochter een opleiding volgde. ‘Oma!’, hoorde je dan door de gangen en dan vlogen de twee dames elkaar om de nek. Dat is toch geweldig?”

Kansen pakken

Hoornbeeck Connect is een gouden greep. “Ik hoor dat regelmatig van volwassen studenten terug. Zo ook van de eerdergenoemde ‘oma’. Ze wilde naar de huishoudschool, maar haar vader had al een baantje voor haar. Ze kreeg jong verkering, trouwde op jonge leeftijd en kreeg vrij snel kinderen. Toen die allemaal het huis uit waren en op eigen benen stonden, besloot ze als gastvrouw in de zorg te gaan werken. Daar kreeg ze de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Ze vertelde me: ‘Ik snap niet dat jongeren mopperen als ze kunnen of moeten studeren, die kans heb ik nooit gehad!’. En dat is naar mijn idee een belangrijke opsteker voor zowel jonge als oudere studenten.”

Aanrader van Bernard Speksnijder

Naar volledig aanbod

College voor zorgprofessionals

Training

Ben jij werkzaam in de zorg- of welzijnssector en wil jij je verder professionaliseren? Volg dan ons ‘College voor zorgprofessionals’.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 9 november 2023
  • Apeldoorn
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen
Leny is de oudste student van het Hoornbeeck.

Leny de Smit

Leny de Smit - student Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Hoornbeeck Connect Zeeland Goes

Connect Zeeland

Rina van Vugt

Rina van Vugt - docent Verpleegkunde