In Nederland is een schreeuwend tekort aan gekwalificeerde lassers, vakmensen die verbindingen maken in onder meer staal, aluminium of rvs. Het UWV heeft in december 2022 lasser ondergebracht in de rubriek ‘kansrijke beroepen’ en dat vindt lasinstructeur Dirk van Asselt van Hoornbeeck Connect Apeldoorn terecht. “Een goede lasser kan echt een goede boterham verdienen”.

Hoornbeeck Connect in Apeldoorn start daarom een NIL-erkende lasopleiding op niveau 1 en 2. Na 25 avonden kan een deelnemer niveau 1 behalen, nog eens 25 avonden later niveau 2. “En misschien dat we op termijn ook een niveau 3 opleiding gaan aanbieden”, aldus Dirk van Asselt. De lessen worden gegeven in de lasserij van Hoornbeeck College Apeldoorn, een prak-tijkruimte die is ingericht met de nieuwste en meest hoogwaardige lasapparatuur. “We leiden op voor het theoretisch en praktisch examen, deelnemers die slagen krijgen het landelijk erkende NIL-diploma. Er zijn geen leeftijdsgren-zen, iedereen kan zich inschrijven voor deze opleiding”, aldus de lasinstructeur. De lessen beginnen met theorie, maar al snel gaat de apparatuur aan voor het eigenlijke lassen.

We leiden op voor het theoretisch en praktisch examen, deelnemers die slagen krijgen het landelijk erkende NIL-diploma.

Lassen is niet alleen een vak en ambacht, het is volgens Dirk van Asselt ook topsport. “Je moet heel geconcentreerd werken en elke beweging die je maakt scherp volgen. Bij lasverbindingen voor bijvoorbeeld bijtende stoffen of voedings- middelen wordt je werk geröntgend, die vallen onder hoge kwaliteitseisen.” Apeldoorn zelf heeft niet zoveel potentiële werkgevers, maar veel andere plaatsen in de omgeving wel. “We zijn er voor metaalbedrijven in de hele regio. Denk maar aan machinebouw, tankbouw, off-shore of constructiebedrijven.”

MIG, MAG, TIG
Er zijn verschillende lasprocessen zoals MIG, MAG en TIG. Daarnaast zijn er diverse mate-rialen die met een las aan elkaar verbonden worden. MAG-lassen wordt vooral gebruikt voor staal, TIG en MIG voor aluminium en RVS. Hoorbeeck Connect Apeldoorn richt zich met de lasopleiding nu op MAG-lassen (staal), maar sluit een opleiding MIG (aluminium) niet uit.

Aanrader van Dirk van Asselt

Naar volledig aanbod

3F-taaltoets

Training

In deze training komt alles voorbij wat je moet weten om correct Nederlands te schrijven op referentie niveau 3F.

Lees verder
  • Nog geen startdatum bekend

Meer verhalen

Alle verhalen

Sylvia Huibregtse

Sylvia Huibregtse - praktijkopleider zorgcentrum Cleijenborch

Henk Jan ten Cate

Henk Jan ten Cate - docent Verzorgende-IG

Petra Mulder

Petra Mulder - cursist Engels