Het UWV heeft in december 2022 lasser ondergebracht in de rubriek ‘kansrijke beroepen’ en dat vindt lasinstructeur Dirk van Asselt van Hoornbeeck Connect Apeldoorn terecht. “Een goede lasser kan echt een goede boterham verdienen”.

Hoornbeeck Connect in Apeldoorn start daarom een NIL-erkende lasopleiding op niveau 1 en 2. Na 25 avonden kan een deelnemer niveau 1 behalen, nog eens 25 avonden later niveau 2. “En misschien dat we op termijn ook een niveau 3 opleiding gaan aanbieden”, aldus Dirk van Asselt.

Meest hoogwaardige lasapparatuur
De lessen worden gegeven in de lasserij van Hoornbeeck College Apeldoorn, een praktijkruimte die is ingericht met de nieuwste en meest hoogwaardige lasapparatuur. “We leiden op voor het theoretisch en praktisch examen, deelnemers die slagen krijgen het landelijk erkende NIL-diploma. Er zijn geen leeftijdsgrenzen, iedereen kan zich inschrijven voor deze opleiding”, aldus de lasinstructeur. De lessen beginnen met theorie, maar al snel gaat de apparatuur aan voor het eigenlijke lassen.

Deelnemers die slagen krijgen het landelijk erkende NIL-diploma

Topsport
Lassen is niet alleen een vak en ambacht, het is volgens Dirk van Asselt ook topsport. “Je moet heel geconcentreerd werken en elke beweging die je maakt scherp volgen. Bij lasverbindingen voor bijvoorbeeld bijtende stoffen of voedingsmiddelen wordt je werk geröntgend, die vallen onder hoge kwaliteitseisen.”

Metaalbedrijven in de regio
Apeldoorn zelf heeft niet zoveel potentiële werkgevers, maar veel andere plaatsen in de omgeving wel. “We zijn er voor metaalbedrijven in de hele regio. Denk maar aan machinebouw, tankbouw, off-shore of constructiebedrijven.”

MIG, MAG, TIG, BMBE
Er zijn verschillende lasprocessen zoals MIG, MAG, TIG en BMBE. Daarnaast zijn er diverse materialen die met een las aan elkaar verbonden worden. MAG-lassen wordt vooral gebruikt voor staal, TIG en MIG voor aluminium en RVS. BMBE is een veelgebruikte methode waarbij gebruik gemaakt wordt van een elektrode die afsmelt.

Aanrader van Dirk van Asselt

Naar volledig aanbod

MAG Lassen (niveau 1)

Training

MAG-lassen is één van de meest gebruikte lasprocessen door zijn veelzijdigheid en snelheid. De mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie en hoge flexibiliteit dragen hier zeker aan bij.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 17 september 2024
  • Apeldoorn
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen

Corrie Jansen

Corrie Jansen - begeleider zorgcentrum 't Slot

Jantine van Voorst

Jantine van Voorst - trainer 'Bouwen aan zelfvertrouwen'

Petra Mulder

Petra Mulder - cursist Engels