• Inhoud
  • Doelgroep

Inhoud

‘Even centraal, jongens!’ en ‘Smartphones weg!’ Iedereen die catechisatielessen geeft, herkent het: het kan behoorlijk pittig zijn om de aandacht van de groep vast te houden, zeker als je veel jongeren voor je hebt. Hoe houd je iedereen gemotiveerd en hoe betrek je iedereen persoonlijk bij de lesstof? Daar gaan we bij de training Catechisatie op in.  

De cursus is bedoeld voor catecheten, kerkenraden en jeugdwerkers die ondersteuning nodig hebben bij het geven van catechisatie. Je leert hoe je een groep motiveert, wat je eigen invloed is op het gedrag van jongeren en hoe jongeren vandaag de dag leren.  

Doelgroep

Lesstof uitleggen is één ding, maar het effectief overbrengen op de leerlingen is een tweede. In deze cursus leer je hoe je een groep motiveert en hun aandacht vasthoudt.  

In de cursus gaan we in op verschillende thema’s. Denk aan:  

  • Orde, gezag en inzicht in groepsprocessen. Hoe behoud je het gezag in een (grote) groep en hoe zorg je dat degenen tegenover je naar je luisteren?  
  • Invloed van de catecheet op het gedrag van de jongeren. Hoe je zelf communiceert, is van directe invloed op de jongeren. Je leert hoe je communicatiestijlen effectief inzet tijdens de catechisatielessen.  
  • Leerstijlen van jongeren. Jongeren zitten er niet meer zo bij als een aantal decennia geleden; zo is de concentratieboog veranderd met de vele prikkels die dagelijks op hen afkomen. Je leert hoe jongeren kennis tot zich nemen en hoe je dat kunt toepassen in de catechisatielessen.