Al 22 jaar werkt Petra den Engelsman (56) in zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat. Eerst in de broodkeuken, later in de huishouding, het restaurant en de keuken. Om van lieverlee zorgassistente te worden. “Maar de laatste jaren liep ik daarin vast, kon er mijn ei niet in kwijt. Dus ik dacht: óf ik ga leren en de zorg in óf ik ga helemaal uit de zorg.”

Het wordt het eerste: Petra kiest ervoor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (met het Keuzedeel Helpende Plus)  te volgen. “Ik heb jarenlang geroepen ‘Ik ga niet leren, ik kan niets onthouden’, maar opeens ging ik het doen. Ik had geen twijfel, het kwam van binnenuit. Mijn omgeving reageerde ook positief.” Praktijkbegeleider Sylvia Huibregtse verwelkomde haar plan met open armen.

Wie in Zeeland deze opleiding voor volwassenen volgt, kan terecht bij verschillende scholen. Petra kiest voor Hoornbeeck Connect in Goes. “Er zaten daar verschillende collega’s en ik heb hen gevraagd of het beviel. Ook over het feit dat je er godsdienstlessen krijgt. Iedereen was lovend over het onderwijs en de manier waarop ze dit geven. Ook vanuit de organisatie wordt het Hoornbeeck gepromoot.”

Klas met veertigplussers

Petra komt in een grote klas met meer dan twintig studenten. “De meesten zijn boven de veertig jaar. Sommigen hebben geen binding met het christelijk geloof, anderen zijn er volleerd in en weer anderen iets er tussenin.” Petra behoort zelf tot de laatste categorie, het geloof uit haar jeugd is in de loop van het leven verwaterd. “Maar het is nooit uit mijn leven geweest.”

De docenten staan enorm voor je klaar

Van lokaal naar lokaal

De gang van zaken op de opleiding herkent ze van de mavo uit haar jeugd. “Van lokaal naar lokaal met schrift en boek, je krijgt op het Hoornbeeck echt les.” Een dag per week zit ze in de schoolbanken voor de lessen in persoonlijke verzorging, ondersteunen bij wonen en persoonlijke ontwikkeling. Ook burgerschap, Nederlands en rekenen behoren tot de opleiding. “Ik pakte het leren weer snel op.” In juli hoopt Petra, een jaar na de start van de opleiding, haar diploma te ontvangen.

Opgebloeid

Over Hoornbeeck Connect is ze alleen maar positief. “Ik dacht, de sfeer op school zal wel lawaaiig zijn met al die jongeren, maar dat is helemaal niet zo. Er is een fijne sfeer, iedereen heeft veel respect en het is er gedisciplineerd. Docenten staan enorm voor je klaar. Zeker op mijn leeftijd is het oppakken van zaken op de computer niet zo eenvoudig, maar er is altijd wel iemand die je wil helpen. Je bent hier iemand en er wordt naar je geluisterd. Het heeft mijn leven verrijkt. Ik had het idee stil te staan, maar ben opgebloeid en groei weer.”

Godsdienstlessen

Dat laatste geldt niet alleen voor de zorginhoudelijke vakken, ook de lessen godsdienst vindt Petra van waarde. “Die zijn erg interessant met onderwerpen als euthanasie, abortus en huwelijk en geloof. Mooi om te zien hoe christenen daarmee omgaan.”

Aanrader van Petra den Engelsman

Naar volledig aanbod

Keuzedeel Helpende Plus

Module nieuw

Wil je als helpende breder inzetbaar zijn? Met deze training verdiep je jouw kennis en werk je aan kwaliteit en deskundigheid.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 1 augustus 2024
  • Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Rotterdam
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen
Leny is de oudste student van het Hoornbeeck.

Leny de Smit

Leny de Smit - student Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Bernard Speksnijder

Bernard Speksnijder

Bernard Speksnijder - docent

Petra Mulder

Petra Mulder - cursist Engels