Sylvia Huibregtse is praktijkopleider

“Ik ben echt fan van Hoornbeeck”, is de conclusie van Sylvia Huibregtse, praktijkopleider van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat. Steeds vaker volgen haar leerlingen hun opleiding bij Hoornbeeck Connect in Goes.

In de Cleijenborch op Noord-Beveland wonen zo’n 80 bewoners met een PG- of somatische achtergrond. Veel appartementen zijn eenpersoons, maar er is ook een aantal tweepersoons. “Fijn, want dan kan de partner meeverhuizen als die dat wil”, vertelt Sylvia. Voor haar voelt het huis bijna als ’thuis’: ruim 37 jaar geleden trad ze er in dienst als afwashulp.

Hoge kwaliteit onderwijs
Momenteel werken er zo’n 25 leerlingen bij de Clleijenborch, variërend van hbo-verpleegkunde tot verzorgende-IG en helpende plus. Een deel volgt de opleiding bij Hoornbeeck Connect in Goes en dat vindt Sylvia een goede zaak. Ze schat de kwaliteit van onderwijs hoog in en vindt ook de normen en waarden van toegevoegde waarde. “Studenten leren er ook respectvol met cliënten omgaan, met ‘u’ spreken en een bewoner aanspreken met meneer of mevrouw.”

Meer kennis
Studenten zijn bij Hoornbeeck Connect geen nummer, is de ervaring van Sylvia. “Meneer Koole ziet of je er wel of niet bent geweest. Die kleinschaligheid is fijn.” Dat er nog ‘gewoon’ les wordt gegeven is ook een pluspunt. “Bij Hoornbeeck Connect staat er een docent voor de klas, ze werken er minder in groepjes. Studenten krijgen gewoon nog toetsen, het is daar ouderwets leren, stampen en toetsen maken. Het zorgt ervoor dat studenten veel meer kennis meekrijgen. Wat mij betreft is dit onderwijs echt top.”

Dat er nog ‘gewoon’ les wordt gegeven is ook een pluspunt.

Feit is wel dat de identiteit van de Cleijenborch en het Hoornbeeck College verschillend zijn. Het zorgcentrum in Colijnsplaat heeft een algemene signatuur, diversiteit staat hoog in het vaandel – wat ook te zien is aan ‘De Roze Loper’ die Cleijenborch heeft ontvangen. “Iedereen is hier welkom, als bewoner en medewerker.”

Een 10 voor Godsdienst
Hoornbeeck Connect heeft een reformatorische identiteit die in het opleidingsprogramma is verweven. “Bij sollicitanten vraag ik of ze de opleiding bij het Hoornbeeck willen volgen, dat heeft mijn voorkeur. Ja, dit betekent ook het volgen van lessen Godsdienst en Burgerschap. De meeste meiden hebben geen kerkelijke achtergrond, maar die lessen vinden ze vaak echt fijn. Pas kwam een leerling blij vertellen dat ze een 10 had voor Godsdienst. Dat had ze nog nooit gehaald.”

Aanrader van Sylvia Huibregtse

Naar volledig aanbod

Palliatieve zorg

Training

Met deze training leer je meer over de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Tijdens de training zullen veel facetten van de palliatieve zorg aan bod komen.

Lees verder
  • Nog geen startdatum bekend

Meer verhalen

Alle verhalen
Therapeut Wilma Trouwborst geeft haar adviezen.

Wilma Trouwborst

Wilma Trouwborst - psychosociaal en contextueel therapeut

Rina van Vugt

Rina van Vugt - docent Verpleegkunde

Corrie Jansen

Corrie Jansen - begeleider zorgcentrum 't Slot