Therapeut Wilma Trouwborst geeft haar adviezen.

Zijn vader ziet een bakker in hem en dat wordt hij dan ook op zijn zestiende. Tot hij zich steeds minder gelukkig voelt op zijn werk en op zijn 25e kiest voor een overstap naar de zorg. Dat is even slikken voor vader, maar de zoon bloeit op. Zomaar een voorbeeld uit de praktijk van psychosociaal en contextueel therapeut Wilma Trouwborst.

In 2022 verandert maar liefst 20 procent van de werkenden in Nederland van werkgever of functie. Door de krapte op de arbeidsmarkt is een carrièreswitch minder riskant dan voorheen. Valt de verandering tegen, dan is een andere werkkring meestal zo gevonden. Tegelijk zijn er veel mensen voor wie veranderen van baan of aan de slag gaan als herintreder een grote hobbel is.

‘Veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf te kiezen’

Wilma Trouwborst ontmoet ze regelmatig: “Ze zitten soms niet goed in hun vel en vinden keuzes maken, ook het kiezen voor zichzelf, moeilijk. Vragen zoals: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik, kunnen ze moeilijk beantwoorden. Dit geldt zeker voor de groep boven de 35 jaar. De twintigers en dertigers van nu zijn vanaf de kleuterklas gewend keuzes te maken en leerden al jong reflecteren.”

Mag ik doen wat ik fijn vind?

Waar word jij gelukkig van, wat geeft je energie zodat je beter in je vel gaat zitten? Wilma weet uit ervaring dat het vinden van antwoorden op deze vragen ‘een hele zoektocht’ is. En dat geldt voor herintredende vrouwen met een gezin vaak nog meer dan voor mannen. “Ze willen Bijbels leven en vragen zich af wat wel en niet past.” Ook een vraag als ‘mag ik doen wat ik fijn vind?’ kan hoofdbrekens geven.

‘Iedereen is als een ijsberg’

De therapeut gaat met mensen het gesprek aan. Daarin schetst ze het beeld van een ijsberg. “Iedereen is als een ijsberg. Wat zichtbaar boven het water uitsteekt is het gedrag van mensen. Onder de waterspiegel zitten je drive en je persoonlijkheidskenmerken, daarboven de levenservaringen, normen en waarden. Op basis daarvan ontstaat je zelfbeeld. Dit zelfbeeld bepaalt mede je gedrag. Vaak stel ik vragen over deze laag en dan komt er meer zicht op iemands persoonlijkheid.”

Uit je comfortzone

Belangrijk is het antwoord op de vraag: waar word je enthousiast van? Zie dat als een energiegever. Om dat te ontdekken is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen. “Dat lukt veel mensen niet alleen en daarom hebben ze hulpbronnen nodig. Als je opziet tegen een meeloopdag in een instelling of het bezoeken van een informatieavond, durf dit te bespreken met een vriend of vriendin. Zeg gewoon ‘ik vind het eng om te gaan’, misschien wil diegene wel met je mee. Je gaat buiten je comfortzone en dat geeft spanning, misschien krijg je er zelfs buikpijn van. Als je dit gevoel positief gaat duiden, is dat al een eerste stap in het veranderingsproces.”

5 adviezen van Wilma 

Denk je na over een opleiding of training maar overheerst de twijfel? Dit zijn de adviezen van Wilma.

  1. Vraag de Heere om licht en wijsheid bij iedere stap die je neemt.
  2. Daag jezelf uit om buiten je comfortzone te kijken.
  3. Ontdek waar je enthousiast van wordt.
  4. Accepteer dat iedere verandering spanning veroorzaakt.
  5. Wees niet bang voor fouten, die horen erbij.

Aanrader van Wilma Trouwborst

Naar volledig aanbod

Bouwen aan een gezond zelfvertrouwen

Training

Je wordt zelfverzekerder, durft makkelijker contacten te leggen en leert hoe je (jezelf) presenteert.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 8 november 2023
  • Amersfoort, Goes
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen
Sylvia Huibregtse is praktijkopleider

Sylvia Huibregtse

Sylvia Huibregtse - praktijkopleider zorgcentrum Cleijenborch

Petra Mulder

Petra Mulder - cursist Engels

Jantine van Voorst

Jantine van Voorst - trainer 'Bouwen aan zelfvertrouwen'