In het kader van ‘Een leven lang ontwikkelen’ biedt Hoornbeeck Connect opleidingen, trainingen en cursussen aan volwassenen. Connect bestaat uit twee compartimenten: officieel erkende mbo-opleidingen – die je afrondt met een diploma – en korte trainingen en cursussen, met name gericht op medewerkers van bedrijven en instellingen.

Identiteit

Het volwassenonderwijs van Connect wordt gegeven vanuit een duidelijke identiteit, met een geopende Bijbel. “Met studenten en cursisten uit de zorg bespreken we bijvoorbeeld hoe je als christen van meerwaarde kunt zijn”, vertelt Van Veldhuizen. “Stel bijvoorbeeld de eenvoudige vraag aan een ernstig zieke patiënt: ‘Bent u bang?’ Vervolgens ontstaat er vaak een mooi gesprek over wat iemand beweegt en hoe diegene tegen de dood aankijkt. In de marketing gaat het over vragen als: is alles geoorloofd, of heb je met bepaalde kaders te maken?”

‘Met Leger des Heils-medewerkers bespreken we vragen als: hoe ga je met cliënten in gesprek over het lijden?’

“In de opleiding Welzijn niveau 4 aan medewerkers van het Leger des Heils bespreken we met godsdienst – dat ik zelf geef – de plaats van het lijden. Wat zijn visies op het lijden, hoe ga je erover in gesprek met cliënten? Zij hebben er in de dagelijkse praktijk mee te maken. Dat vind ik het mooie van Connect: verhalen en ervaringen uit het beroepenveld komen ook weer naar school. Wij dragen niet alleen kennis en ervaring over, maar krijgen er ook wat voor terug.”

Nauwe verbinding

“De ervaringen, verhalen en contacten uit het beroepenveld nemen we weer mee in het reguliere onderwijs. Dat inspireert je gewoon. Ik ben ervan overtuigd dat nauwe contacten, ook via oud-studentenplatform HoornBACK, vruchtbaar zijn voor de teams zelf. Dat is het unieke van het Hoornbeeck College: onze docenten zijn theoretisch goed onderlegd én hebben een praktische instelling. Vaak komen ze zelf uit de praktijk, bijvoorbeeld uit een ziekenhuis of het bedrijfsleven. Die verbinding is heel nauw: ze kennen het werkveld en weten wat de ontwikkelingen zijn.”

Cursussen voor kerkenraden

Naast medewerkers en oud-studenten richt Connect zich nog op een derde doelgroep: kerkenraden. “Kerken worstelen weleens met de vraag hoe ze vmbo- en mbo-jongeren bij de gemeente betrekken. Vanuit onze ervaring met deze jongeren – de doeners in de kerk – hopen we hen daarbij te helpen.”