• Inhoud
  • Doelgroep

Inhoud

Vinden mensen me wel aardig? Ik doe alles fout… Ben ik wel ergens goed in? Waarom heb ik alwéér toegezegd om te helpen, terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen tijd voor heb?  

Als je je hierin herkent, ben je – zoals heel veel mensen – waarschijnlijk onzeker. Je zit vast in bepaalde denkpatronen, waardoor het lastig is jezelf te geven of met nieuwe situaties om te gaan. Je wilt graag makkelijker contact maken, weten wat je sterke kanten zijn en opkomen voor jezelf.  

Deze training is voor jongvolwassenen die meer zelfvertrouwen willen krijgen en sociale vaardigheden willen opdoen. Je gaat aan de slag met communiceren, presenteren en het vinden van je talenten. Je wordt sterker in het geven en ontvangen van feedback. Uiteindelijk sta je sterker in je schoenen! 

Doelgroep

In een serie van zes avonden ga je aan de slag met verschillende thema’sJe doet informatie en tips op en gaat hier veel mee oefenen. De herkenning bij anderen en de kleine groep waarin we werken, is voor veel mensen een veilig leerklimaat.  

Thema’s van de avonden 

De avonden volgen elkaar logisch op, het is dan ook aan te raden om alle avonden te bezoeken. Ook is het mogelijk om de avonden afzonderlijk bij te wonen. 

1. Contacten leggen en onderhouden

Voor veel mensen is het spannend om nieuwe contacten te leggen. Gelukkig zijn er goede manieren en handige tips om contact maken makkelijker te maken. De eerste avond gaan we hier op in en mee aan de slag. 

2. Je talenten

Je twijfelt over alles wat je zegt en doet. De opvoeding van je kinderenje werk, contacten onderhouden: in jouw ogen kun je niets goed doen. Je ziet alleen maar je zwakke kanten. Maar je vergeet dat je ook sterke kanten hebt. Sterker nog: de Heere God heeft ons gaven en talenten gegeven waarmee we aan de slag mogen. Deze avond gaan we je sterke en zwakke kanten helder krijgen.  

3. Opkomen voor jezelf (assertiviteit)

Grenzen aangeven, opkomen voor jezelf… Het kan behoorlijk lastig zijn. Op deze avond behandelen we drie vormen van gedrag: sub-assertiviteit, assertiviteit en agressiviteit. Als je weet wat deze vormen inhouden, kun je je eigen gedrag herkennen en werken aan je leerdoelen. Vaker opkomen voor jezelf of nee leren zeggen zonder schuldgevoel, bijvoorbeeld. 

4. Denkpatronen en het uiten van gevoelens

Op deze avond richten we ons op overmatige bezorgdheid en piekergedachten, oftewel remmende denkgewoontes. Ook staan we stil bij onze gevoelens: gevoelens herkennen, erkennen en er iets mee doen. 

5. Presenteren kun je leren 

In bijeenkomst 1 hebben we het gehad over contact leggen en de wijze van communiceren. Er is een relatie tussen communicatie en presentatie. Als je communiceert, laat je jezelf zien: je presenteert jezelf. Deze avond richten we ons op de manier van presenteren en het houden van presentaties voor (grote) groepen. 

6. Feedback geven en ontvangen

Bij kritiek kun je massaal in de verdediging schieten en proberen zoveel mogelijk excuses te bedenken waarom iets is misgegaan. Je wordt boos en opstandig. Of erger: je voelt je gekwetst. Terwijl feedback juist zo positief kan zijn! Het is een kans om jezelf te verbeteren. Op een goede manier feedback geven en ontvangen is een van de lastigste aspecten van communicatie, omdat er snel misverstanden ontstaan. Maar het is wel te leren. Tijdens deze bijeenkomst leggen we de regels uit.  

Praktische informatie

Tijdstip: 19:45 – 22:00 uur 

Locatie: Hoornbeeck College; in overleg kan de training voor een groep ook op eigen locatie plaatsvinden. 

Trainer: mw. Jantine van Voorst 

Kosten: € 35,00 per persoon per avond. Als je je voor alle avonden inschrijft, betaal je € 200,- per persoon voor 6 avonden. 

De trainingen gaan door bij een minimum van 6 deelnemers per avond.