• In het kort
  • Verloop opleiding
  • Na de opleiding

In het kort

Je hebt interesse in mensen en je houdt ervan hen te helpen en te ondersteunen bij hun zorgen en problemen. De doelgroep binnen dit werkveld is divers. Je biedt ondersteuning en zorg aan cliënten  met psychosociale problemen, ouderen en cliënten binnen de maatschappelijke opvang binnen een instelling voor wonen en/of dagbesteding.

Je richt je op het ondersteunen en stimuleren van de cliënt met regelmatig veranderend gedrag en chronische stoornissen, waarbij je samen met de cliënt het ondersteuningsplan schrijft. Daarnaast stimuleer en motiveer je de cliënten bij het versterken van eigen kracht en te participeren in de maatschappij. Je hebt binnen jouw werk een coördinerende rol , je werkt samen met naastbetrokkenen en je ondersteunt hen in de omgang met de cliënt.

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je als Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg direct met cliënten werken met chronische stoornissen en ziektebeelden in diverse leefsituaties bijvoorbeeld binnen een instelling, dagbesteding of in de ambulante zorg. Je hebt coördinerende taken en bent verantwoordelijk voor het opstellen van de ondersteuningsplannen. Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid voor aantal (soms een groep) cliënten.

Met een niveau 4 diploma kun je ook kiezen om een vervolgstudie te doen binnen het HBO, bijvoorbeeld Social Work of de PABO.