- In het kort
- Verloop opleiding
- Na de opleiding
In het kort
Jij houdt van de diversiteit van de samenleving en bent een echte verbinder! Als sociaal werker ondersteun jij mensen bij het functioneren in de samenleving en in hun eigen leefomgeving. Je staat midden in de maatschappij en bent de ogen en oren van de buurt. Tijdens de opleiding Sociaal Werker leer je hoe je werkt met groepen en individuen, hoe je ze ondersteunt bij financiële zaken, psychische en lichamelijke klachten en bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk of een opleiding. Je organiseert activiteiten en bouwt sociale relaties en netwerken op. Belangrijk voor dit werk is dat sociaal, verantwoordelijk en empathisch bent – en een groot hart voor anderen hebt!
Na de opleiding
Als sociaal werker werk je in een team van hulpverleners in een instelling waar mensen geholpen worden die het moeilijk hebben in de maatschappij. Denk aan jeugdzorg, welzijnswerk of de gemeente. Een afwisselende baan waarbij je van alle markten thuis moet zijn. Je hebt gevoel voor mensen en groepen, maar ook wijken die ondersteuning nodig hebben.
Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor een hbo-opleiding zoals Social Work of de pabo.
Meer over aanmelden
Meer over studiekosten
Meer over onderwijs
Intakegesprek & leerwerkovereenkomst
Samen kijken we of deze opleiding voor jou het meest passend is. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.
Je moet in het bezit zijn van een leerwerkovereenkomst van ongeveer 20 uur per week met je werkgever.
Vooropleidingseisen
Je kunt starten met de opleiding Sociaal werker (volwassenvariant) als je minimaal 21 jaar bent en/of een niveau 2 diploma hebt behaald.
Voordat je aan de opleiding start, maak je de volgende instaptoetsen:
- Ontwikkelingspsychologie (basiskennis)
- Anatomie (basiskennis)
- Wonen en huishouden (m.n. voedingsleer, diëten en basisregels voor schoonmaken)
Theorie op school (BBL)
Je bent een echte doener. Schoolbanken zijn daarom eigenlijk niks voor jou. Toch?
Maar je wilt toch wat leren. Daarom bieden wij je een praktische oplossing. Je gaat één dag per week naar school. De rest van de week werk je als leerling-werknemer in een zogenaamd erkend leerbedrijf/-instelling passend bij de opleiding.
Start van je opleiding
De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je de school en je klasgenoten beter kennen! Daarnaast maak je een aantal niveau-toetsen voor generieke vakken.
Het 1e jaar
Je leert over de ontwikkeling van baby’s tot volwassenen. Daarnaast gaan we dieper in op diverse doelgroepen en hoe je met hen omgaat, contact onderhoudt en hen begeleidt.
Je leert hoe je gesprekken voert, relaties opbouwt en onderhoudt en activiteiten opzet en uitvoert. Ook leer je over diverse beperkingen. In dit jaar word je voorbereid op de eerste praktijkexamens op je werk.
Denk aan mensen met een beperking, ouderen, kinderen, dak- en thuislozen, mensen met psychische en psychiatrische problemen en mensen met verslavingen. Je schrijft (begeleidings)plannen en leert activiteiten en interventies in te zetten om deze doelen te bereiken.
Het 2e jaar
We gaan nog verder in op de manieren waarop je mensen begeleidt, hoe je hen motiveert en oplossingsgerichte gesprekken en specifieke methodieken inzet.
Je leert hoe je netwerken van mensen analyseert en in kaart brengt, hoe je netwerken opbouwt en onderhoudt. Ook verdiep je je in kwaliteitszorg en professionalisering. Tijdens het derde jaar kun je keuzedelen volgen die jouw horizon verbreden en verdiepen.
HoornBACK
Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.
Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.